Vlada RS će izmiriti sve zaostale obaveze

Bez autora
Jun 01 2015

Vlada Republike Srpske izmiriće sve zaostale obaveze po osnovu podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela iz prošle, kao i obaveze po osnovu zahtjeva za podsticaje koji budu zaprimljeni u ovoj godini, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske. Ukupna raspoloživa sredstava za realizaciju podrške finansiranju poljoprivrede i sela u budžetu za prošlu godinu iznosila su 60 miliona KM, a od tog iznosa do danas prema poljoprivrednim proizvođačima realizovane su obaveze za prošlu godinu u ukupnom iznosu 47.221.764 KM, dok je iznos preostalih obaveza za isplatu ukupno 12.778.235 KM. U saopštenju povodom izjava plasiranih u medijima u vezi sa isplatom podsticajnih sredstava i drugih pitanja iz oblasti poljoprivrede, Ministarstvo navodi da je Vlada usvojila zaključak da sredstva za isplatu nadoknade dijela štete u poljoprivredi, biljna i životinjska proizvodnja, u ukupnom iznosu od 12 miliona KM, budu isplaćena na transakcione račune korisnika, poljoprivrednih gazdinstava evidentiranih u Registru štete od poplava u poljoprivredi u dvije odvojene tranše.

Vlada RS će izmiriti sve zaostale obavezeVlada Republike Srpske izmiriće sve zaostale obaveze po osnovu podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela iz prošle, kao i obaveze po osnovu zahtjeva za podsticaje koji budu zaprimljeni u ovoj godini, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Ukupna raspoloživa sredstava za realizaciju podrške finansiranju poljoprivrede i sela u budžetu za prošlu godinu iznosila su 60 miliona KM, a od tog iznosa do danas prema poljoprivrednim proizvođačima realizovane su obaveze za prošlu godinu u ukupnom iznosu 47.221.764 KM, dok je iznos preostalih obaveza za isplatu ukupno 12.778.235 KM.

U saopštenju povodom izjava plasiranih u medijima u vezi sa isplatom podsticajnih sredstava i drugih pitanja iz oblasti poljoprivrede, Ministarstvo navodi da je Vlada usvojila zaključak da sredstva za isplatu nadoknade dijela štete u poljoprivredi, biljna i životinjska proizvodnja, u ukupnom iznosu od 12 miliona KM, budu isplaćena na transakcione račune korisnika, poljoprivrednih gazdinstava evidentiranih u Registru štete od poplava u poljoprivredi u dvije odvojene tranše.

Prva tranša, u iznosu od sedam miliona KM, obuhvata naknadu dijela ukupne štete u biljnoj i životinjskoj proizvodnji koje su procijenjene na iznose do 5.000 KM, dok druga tranša, od ukupno pet miliona KM, obuhvata nadoknadu dijela štete u biljnoj i životinjskoj proizvodnji koje su procijenjene na iznose preko 5.000 KM.

U saopštenju se navodi da su poljoprivrednim proizvođačima takođe refundirani troškovi nabavke repromaterijala nakon prošlogodišnjih poplava i da je isplata sredstava za presijavanje izvršena 29. maja ove godine.

"Ministarstvo, iako nije direktno nadležno, prati stanje i preduzima mjere za unapređenje situacije na tržištu mlijeka i mliječnih prerađevina. Aktivnosti su prioritetno usmjerene u dva pravca, i to: uređenje sistema obilježavanja životinja i kontrola ispunjenosti uslova za proizvodnju i skladištenje sirovog mlijeka", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo podsjeća da je za provođenje ovih aktivnosti formiran Koordinacioni tim zadužen za obezbjeđenje uslova za izvoz mlijeka, koji čine predstavnici nadležnih resora Ministarstva, Inspektorata Republike Srpske, veterinarskih organizacija, kao i predstavnici organizacija poljoprivrednih proizvođača.

Sve te aktivnosti realizovaće se u koordinaciji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i Agencije za identifikaciju životinja BiH.

"Osim navedenog, donesena je odluka o interventnom otkupu milion kilograma mlijeka i njegovoj preradi u mlijeko u prahu. Cilj interventnog otkupa je oslobađanje domaćih zaliha i otvaranje mogućnosti za obnavljanje otkupa od svih proizvođača", dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik